بام سبز

بام سبز سطح پوشيده از فضاي سبز به صورت جزيي يا كامل در پشت بام منازل است. ساخت اين پشت بام هاي سبز علاوه بر زيبايي محيط داراي مزاياي زيادي براي شهر نيز مي باشد، از اين رو در ادامه به چندين مورد از مزاياي روف گاردن اشاره شده است:

  • بهبود كيفيت هوا
  • كاهش بيش از حد گرمايش سقف ها
  • كم كردن سرعت تخليه آب باران
  • عايق حرارتي مناسب براي ساختمان
  • كاهش سر و صدا
  • گياهان براي رشد به آب احتياج دارند، بنابراين سقف سبز به بايد به گونه اي طراحي شود كه از نفوذ رطوبت آب به داخل ساختمان جلوگيري كند.

بام سبز چگونه عايق بندي مي شود؟

روش هاي مختلف اجراي بام سبز

  1.     روش اول: روف گاردن گسترده
  2.     روش دوم: روف گاردن متمركز
  3.     روش سوم: روف گاردن مدولار-پرتابل

در هريك از روش هاي اجراي روف گاردن شيوه هاي مختلفي جهت اجرا وجود دارد. اما نكته اساسي در اجراي بام سبز توجه به بحث زيرسازي و عايق بندي مي باشد. چرا كه در صورت عدم كاركرد صحيح سيستم، بام سبز در عين وجود مزاياي مختلف مي تواند مشكلاتي براي ساكنان ساختمان ايجاد نمايد.

بام سبز چگونه عايق بندي مي شود ؟

يزولاسيون كه از ديگر مراحل ساخت بام سبز مي باشد در واقع به معناي عايق بندي بام مي باشد. به كمك ايزولاسيون از نفوذ آب به لايه هاي زيري ساختمان جلوگيري كرده و به نوعي زير ساخت اجراي روف گاردن را مي سازد. عايق بندي ممكن است در يك يا چند لايه بسته به نوع زير سازي و سازه اجرا شود.

عايق بندي بام سبز به روش هاي زير انجام مي گيرد؟

روش هاي متعددي جهت اجراي ايزولاسيون و عايق روف گاردن وجود دارد اما اجراي ۵ لايه اصلي شامل موارد زير شما را به يك روف گاردن ايمن و زيبا خواهد رساند:
۱.لايه عايق رطوبتي
روش هاي متعددي جهت اجراي عايق رطوبتي در سراسر جهان وجود دارد اما توجه به مسائلي همچون عمر عايق، سهولت اجرا، هزينه مقرون به صرفه و … در كشور ما عايق ايزوگام پراستفاده ترين عايق محسوب مي گردد. براي اجراي اين لايه تصور كنيد كه قصد اجراي روف گاردن نداريد! مطابق با ديتيلهاي معماري ساختمان، تا ارتفاع مورد نظر از لبه جانپناه ( به صورت افقي در كف پشت بام و عمودي در جان پناه) قيرگوني را اجرا نماييد. سپس دو لايه ايزوگام در دو جهت عمود بر هم به فاصله زماني يك روز اجرا نماييد.
۲.لايه ژئوممبران( عايق آنتي روت و ضد ريشه)
پس از اجراي لايه عايق رطوبتي ميتوان از ژئوممبران كه لايه اي با نفوذپذيري بسيار پايين مي باشد به عنوان لايه ضد ريشه استفاده نمود. ژئوممبران معمولا به صورت پيش ساخته و يا در محل با استفاده از غلتك و گرم كردن قابل اجرا ميباشند
۳.لايه ژئوتكستايل ( محافظ ژئوممبران)
پس از اجراي لايه ژئوممبران از لايه ژئوتكستايل به عنوان محافظ ورق ژئوممبران توصيه ميگردد. ژئوتكستايل ها از جنس پلي استر بوده و به عنوان محافظ ژدوممبران، كنترل فرسايش، مسطح سازي و عمليات زهكشي كاربرد دارد.
لايه ژئودرين(لايه زهكشي)
اين لايه با شكل شانه تخم مرغي جهت زهكشي آب و هوادهي به ريشه گياه مي باشد. آب مورد نياز حاصل از آبياري گياهان درون اين لايه ذخيره شده و منافذ موجود در زير آن امكان گذر هوا و در نهايت جلوگيري از پوسيدگي ريشه گياه را فراهم مي آورد.
۵.لايه فيلتر خاك
آخرين لايه در اجراي ايزولاسيون لايه فيلتر خاك مي باشد كه پس از اجراي لايه زهكش و قبل از اجراي خاك مخصوص كاشت اجرا مي شود. جلوگيري از شسته شدن، عبور و نفوذ شن و ذرات خاك به درون لايه زهكش، وظيفه اصلي لايه فيلتر خاك محسوب مي گردد.
۶.خاك و گياهان

لايه گياهي به معناي محيطي مناسب براي رشد (خاك) است، سطحي كه گياهان و فضاي سبز را در آن پرورش مي دهيد بايد داراي گردش هواي مطلوبي باشد و بايد از نفوذپذيري آب برخوردار باشد. آماده سازي خاك با توجه به گياهاني كه در حال رشد هستيد انجام مي شود.

نحوه تست آب بندي عايق رطوبتي بام سبز

براي انجام تست آب بندي ابتدا كل سطح را با عايق رطوبتي بپوشانيد. در مرحله بعد، بصورت موقت محل آبرو را عايق بندي كنيد. سپس دور تا دور محل عايق كاري را به ارتفاع ۱۰ تا ۲۰ سانتي متر عايق بندي نموده تا سطحي ايجاد شود كه قابليت نگهداري ۳ تا ۷ سانتي متر آب را داشته باشد. در صورتي كه سطح شيبدار است و يا فضا گسترده است و قسمتي از كف بدون آب باقي مي ماند مي توان با استفاده از پمپ آب يا كف كش، آن بخش را پوشش داد. دقت داشته باشيد كه لازم نيست آب با فشار بر روي سطح پاشيده شود، در صورت وجود كوچكترين منفذ حداكثر ظرف ۲ روز نشتي آب و نم مشخص خواهد شد. حداكثر زمان لازم براي اين تست ۳ روز مي باشد.